Csillogó köszönések

Iskolát építünk, MOST!

Iskolát építünk!
2011. szeptemberben ebben az épületben kell 4 osztálynak megkezdeni a tanulást. Ennek megvalósításához támogatókat keresünk.
Kérlek terjesszétek, hogy aki szeretné a gyerekek tanulását támogatni, hagy tegye.
Köszönjük: Kékölgy Waldorf Iskola és Gimnázium.

2009. december 30., szerda

Megérkezett...

...az én Karácsonyi Huzogatós ajándékom is! Persze ott volt időben - köszönet a postának - de csak tegnap tudtam meg, addig meg izgultam, hiszen hétfőn, vagyis 21-én adtam fel. Igen későn döntöttem el, hogy mi legyen, ugyanis mindenképpen akartam egy kis gekkót vagy mint "plüss állat" vagy mint rátét, valahogyan. Addig-addig, hogy péntek este döntöttem, és készítettem ezt a faliképet:


Csomagoltam hozzá két kis karácsonyfa díszt is:


2009. december 21., hétfő

Csengetett a postás...

... és ezt hozta:

Egy szatyor - míly régen készülök varrni magamnak - egy vázlatfüzet, lyra szinesek és olajpasztell kréta és nagyon szép horgolt nyaklánc szép nagy horgolt medállal. Annyira tetszik, hogy így is megmutatom:

Ennek azért örülök különösen, mert ilyet még soha nem csináltam. Itt is sok köszönet Hajni!

Az úgy kezdődött...

...hogy 2005. őszén kezembe akadt egy 1993. októberi Burda, melyben ez a kép volt:


Ez annyira megkapott, hogy átatnulmányoztam a leírását, megértettem és nagyon vártam, hogy a méterárus hozzon már végre karácsonyi anyagot. Akkor még nem ismertem az azóta megkedvelt boltokat a nagyafaluból. Sőt még foltvarrót sem ismertem, illetve egyet, azzal is csak a előző nyáron beszélgettem a Skanzenban, de még a nevét sem tudtam.
Amíg végre megérkeztek a várva-várt anyagok, addig az el nem készült fűrdőszobát kifestettem, berendeztem varrószobának és azóta is az az én műhelyem.

Az anyagokat beavattam és nekiálltam a csíkokat vágni ollóval, mert persze nem is tudtam, hogy ehhez van remek célszerszám. Akkor még annyira zöldfülü voltam, hogy nemcsak széltében vágtam a csíkokat, hanem hosszában is elvagdostam és külön-külön számozott borítékba raktam őket. Bár már akkor volt nekem a Barkács sorozatban megjelent Felber Irén: Foltvarrás c. füzete, abban is áttanulmányoztam mindent, de a papírravarrás olyan érthetetlen volt számomra, hogy nem is hittem volna akkor, hogy ez egy kedvenc technikám lesz. Persze véletlenül sem fedeztem volna fel, hogy a kettőnek valami köze lenne egymáshoz. No, a lényeg az, hogy ez lett belőle, mindjárt kettőt készítettem 75 * 75 cm-es méretben:


És akkor még komolyan meglepődtem azon, hogy bármennyire pontosnak hiszi az ember a vágást, a varrásszélességet, akkora eltérések voltak a blokkok között, hogy nehéz volt korrigálni a különbséget, de sikerült. Mostmár persze azon se lepődök meg, ha a papír leszedése után is korrigálni kell.

Karácsonyi készülődés

Mi tagadás, igen régen jártam erre. Sajnos a varrás is a ritka tevékenységeim közé tartozott. Mint egy kedves ismerősöm szokta mondani, "körülményem" volt, van, ezért kényszerűség a muszájra terelt.
De!
Karácsony lesz, tehát az elmúlt két hétben néhány éccaka nem csupán az alvásé volt. Ajándékba készítettem mécsestartókat, amit sajnos elfelejtettem lefényképezni. Talán két éve a fórumról vettem a mintát, most egy kicsit módosítottam rajta. A belső anyagot nagyobbra szabtam, s mintegy keretet a külsőre kihajtottam. Ezen túl nem varrtam össze a sarokból kiindulva, hanem csak egy gyöngyöt varrtam a félbehajtott oldalra úgy, mint ezen a képen. Ezeket két éve varrtam, most csak feldobtam egy-egy gyönggyel a négy oldalán. Majd készítek képet róla nappal is és kicserélem.

A másik: 15 cm-es fenyő:
A "talpa" (mert én nehezen tudom az alját olyan jól megvarrni - különösen ilyen piciben - hogy szép egyenesen álljon) Kaokától lesett és átalakított ötlet: 5 literes vizes (olajos) flakon kupakjának az alja, bevonva a karácsonyfa egyik anyagával. Ehhez hozzávarrtam mind a 4 ágát.

Készítettem a kedvenc fenyőfáimat is, azokat is "terítettem" csak most csináltam egy kétszínű változatot is:
Íme egyedül színhelyesen az újkedvenc:


Itt az egyik "fő művem" (mármint erre a karácsonyra):


Az eredetije egy kolléganőm festménye A4-es lapon, itt látható (sajnos nem tudtam ide bemásolni magát a képet):
Amikor megláttam, rögtön tudtam, hogy ezt meg kell varrnom. Először csak a fát és a szívet akartam "parkettásra" varrni és applikálni szándékoztam a háttérre, de aztán úgy döntöttem, hogy a csíkozom az egészet. Nem elfuserált, hanem szándékos az, hogy a szív aljától a tetejéig nem egyforma vastagok a csíkok. Hát volt nagy meglepetés, sajnos nemtudtam személyesen odaadni, így nem láttam az arcát az első pillanatban, de rögtön hívott. (Elfelejtettem megmérni, de a magassága az A4-es lap és valamivel szélesebb.

A másik "fő "művemet majd akkor mutatom meg, ha Kisgekkó megkapta, ugyanis az a Karácsonyi huzogatósra készített ajándék.

Ajándék, bár nem karácsonyi, de Viktória éa Dávid névnapjára párnák: