Csillogó köszönések

Iskolát építünk, MOST!

Iskolát építünk!
2011. szeptemberben ebben az épületben kell 4 osztálynak megkezdeni a tanulást. Ennek megvalósításához támogatókat keresünk.
Kérlek terjesszétek, hogy aki szeretné a gyerekek tanulását támogatni, hagy tegye.
Köszönjük: Kékölgy Waldorf Iskola és Gimnázium.

2010. január 24., vasárnap

Csőkötés

Hogyan készül a csőkötés?
Mint azt egy korábbi bejegyzésben írtam, kitaláltam az "igazi csőkötés technikáját.
Bernadett blogjából tanultam magát a csőkötést, de rájöttem, hogy ez igazából zsák, mert az alja zárt. Tehát amit ki kellett találni ahhoz, hogy tényleg cső legyen - vagyis lyukas legyen az alja (ha már nincs rákom) - az a kezdés
Ami klaszz benne az az, hogy két tűvel - mint egyébkét - kötsz de cső lesz belőle, mint a zokni! Először 40 szemmel próbáltam ki.
Megcsinálom a kezdő sort annyi szemmel, ahányra szükség van. Ekkor behúzom a körkötőtű damiljára, kettéosztom és a két rész között kihúzom a kötőtű damilját:
és a két részt külön-kölön (persze egyszerre :)) a kötőtűk elejére húzom:
Na és ekkor kedődik az agylövéses ötlet megvalósítása! Egymás mellett fogva a két tűt, egyszerűen leemelem a külső tűről az első szemet (mintha! a fordított lenne). A szálat csupán vezetem!
aztán a belső tűről az első szemet sima kötéssel lekötöm
majd folytatom a külső tűről a fordított leemelése következik, a szálat a "megszokott módon" a szem előtt vezetem, majd a belső tűről simát kötök és így kötöm le az első sort. Ekkor ugyanazt az állapotot látom a kötőtűn, mint a korábbi módszerrel kötött első sor után, Ekkor felszabadul a kezdéshez használt "pót" kötőtű. Innen ugyanaz, mint a videon, vagyis a "fordítottat" leemelni, a simát lekötni.
FONTOS hogy gyakran be kell nézni a csőbe hogy a fordított leemelése közben nem maradt-e mégis a kötőtűn a szál - mintha ráhajtás lenne - ugyanis ekkor a cső ezen a ponton össze van kötve, mint a kép is mutatja. Itt szándékosan nem bontottam vissza, hogy látható legyen.
Tehát akkor ilyen cső lesz belőle

Még azt nem írtam, hogy mindenképpen páros számú szemnek kell lenni, és a sor végén ennek megfelelően mindig sima szem van amit le kell kötni és fordulás után pedig fordítottként leszedni. A képen látszik, hogy a "szélszem" ugyanolyan, mint a többi.
A következő képen az látszik, hogy játszottam egy kicsit, vagyis a simák között kötöttem egy sima egy fordítottat (tehát minden második lekötött sima helyett lekötött fordítottat kötöttem). Ennek a módszernek egyedüli hibája, hogy nem lehet bele igazi mintát kötni. (De a kreatív foltos, babás kitalálja a kötött rététet!)
Hogy egy kicsit fokozzam a hangulatomat, kipróbáltam 6, illetve 4 szemmel is és működik!!!

Játszottam tovább és csináltam csíkosat is egészen vékony tűvel vékony fonallal.
Itt a kék fonalat összekötöttem a pirossal, aztán a pirosat a fordított szem előtt vezetett fonallal együtt vezettem és szépen benne marad a csőben, így "simán" lehet csíkosat kötni "észrevétlenül".
Hát ez tette a két ünnep közötti esős nyálkás, sáros időt kreatívvá.

3 megjegyzés:

lomaquilt írta...

Ez akkor a körmöcskének a kötőtűs változata? Láttam nagy "körmöcskét" de valahogy idegennek tünt, hogy egy ekkora szerkenytyűt beszerezzek. A Te módszered sokkal jobb!

gubike írta...

Ügyes!
Körmöcském van két nagyságban is, de nem tudom még használni. Ezek szerint nem is kell megtanulnom, mert a te módszered tetszik!

CsákniR írta...

A körmöcskével nem lehet elég kicsi illetve elég nagy csövet készíteni.Én eddig 4-7 ágút láttam és újjnyi vastag cső készül vele.