Iskolát építünk, MOST!

Iskolát építünk!
2011. szeptemberben ebben az épületben kell 4 osztálynak megkezdeni a tanulást. Ennek megvalósításához támogatókat keresünk.
Kérlek terjesszétek, hogy aki szeretné a gyerekek tanulását támogatni, hagy tegye.
Köszönjük: Kékölgy Waldorf Iskola és Gimnázium.

2011. január 8., szombat

Így készült a BARGELLOm

Már jó ideje izgatott a bargello technika, ezért vártam az alkalmat, hogy kipróbálhassam. Végre aktuálissá vált az unokahúgomék számára az 1-2 éve „rendelt” takaró, lévén férjével együtt kerek születésnaphoz ért.

Lévén, hogy 2009 nyarán egy évre kiutaztak az USA-ba, emilben csak bargello takarók képét küldtem nekik választékul. A választás erre esett:

A döntésben segített az is, hogy varrtam egy faliképet ezzel a technikával

A tavaszi szünetre meghívtak bennünket is hozzájuk, így együtt mehettünk el Jinny Beyer stúdiójába, ahol kizárólag a saját tervezésű anyagokat árulnak. Lehet kész munkákat is vásárolni és lehet csak kész fedlapot is kapni, mely kézi varrással készült.

Lévén, hogy én akkor és ott tudtam meg, hogy melyik mintára esett a választás, nem végeztem semmiféle előzetes számítást az anyagszükséglethez - hisz ehhez még az is kellett, hogy hány színből fog állni. Sőt! A keret „természetesen” a szintén ott vásárolt bordűrből lett.

Tehát az ismert adatok:

  • A takaró teljes mérete: 220 * 235 cm.
A bordűr
16 cm széles - a keskeny és a széles rész együtt - ugyanakkor a közöttük lévő barna csík mindössze 1,5 cm, tehát ha középen vágom, akkor 0,7 cm marad, vagyis pontosan a varrásszélesség. Ugyanakkor egy sötét csík mindenképpen kell a fedlap és a bordűr közé, no meg a szélére is 1,5-1,5 cm.
  • . Ezek figyelembevételével a

varrandó fedlap mérete: (220 – 16 – 3 – 16 -3) * (235 – 19 – 19) vagyis 182 * 197 cm.

10 színből készül:

MOST KEZDŐDHET A SZÁMÍTÁS: sorok, oszlopok száma, szélessége.

A minta rajza itt látható. Először azt határoztam meg, hogy a vastag vonal a legvilágosabb szín, a szaggatott vonal pedig a legsötétebb szín lesz.

A kettő között a 8 szín sorban. Tehát a sorok színe számozva így néz ki: (ide egy excell tábla kellne, remélem be tudom majd varázsolni ide.)

A világosat az alján már nem ismétlem. A munka tehát 36 sorból és 73 oszlopból.

Egy sorhoz a csík szélessége: 6,5 cm (ennyit kell szabni)

(182/36= 5 cm, ehhez jön az 1,5 cm varrásráhagyás, összesen tehát 6,5 cm.)

Az oszlopok szélességét úgy határoztam meg, hogy az alábbi két kép szerint lerajzoltam teljes méretben. (Azt néztem,hogy az oszlopokat jelző téglalapok által kialakult ív „hasonlít”-e az elképzelésemre?)Ennek megfelelően a következő szélességűek lettek:

Sor; szélesség; varrásráhagyással:

0 0,5 2

1 1 2,5

2 1,5 3

3 1,5 3

4 2 3.5

5 2,5 4

6 3,5 5

7 4 5,5

8 6 7,5

9 7 8,5

10 6 7,5

11 4 5,5

12 3,5 5

13 2,5 4

14 2 3.5

15 1,5 3

16 1,5 3

17 1 2,5

18 0,5 2

Össz: 57 cm 79 cm,

a negyede a kiszabandó oszlopoknak a szélessége, tehát s teljes szélesség szükségessége: 79 x 4 = 319 cm

A vásárolt anyag 107 cm széles, tehát 3 szélességnyi anyag kell hozzá.

Mivel a hosszát két részletben kívánom varrni, 2 x 3 = 6 db csíkos felszabandó „lepedőt” kell készíteni.

Az 5. kép szerint a fél hosszában van egy csík a legvilágosabb és a legsötétebb színűből, mind a többi színből 2 csíkra van szükség.

Tehát 12 csíkra van szükség a 8 színből, míg 6-6 csíkra a legvilágosabb és a legsötétebb színűből.
A csíkok vágásához használtam 2 keménypapírból vágott segítőt, hogy véletlenül se fordulhasson elő az, hogy keskenyebb, vagy szélesebb csíkot vágok.
Itt vannak a színek szerint a leszabott csíkok:
Itt már sorban egymás után összeraktam sorrendben a 6 részhez. Erre azért volt szükség, hogy minimálisra csökkentsem a hibalehetőségét annak, hogy rossz sorrendben varrjam a csíkokat egymás után.
(Így várták sorban hogy rájuk kerüljön a sor):
A 6 csíkos „lepedő” itt látszik
majd mindegyiket összevarrtam hengerré

A hátoldalon a varrást 3 db-on felfelé, míg 3 db-on lefelé vasaltam. Ezt azért tettem, hogy az oszlopok összevarrásakor az váltakozó irányban legyen a varrásráhagyás, hogy azok ne fedjék egymást:
nem beszélve a könnyebb illesztésről varrás közben.

Ezután következik az

OSZLOPOK SZABÁSA, VARRÁSA

Ehhez készítettem egy segédletet (amit megint csak később próbálok ide bepasszintani - de a Színfoltokban benne van ez is).
A zöld jelenti, hogy a varrásráhagyás felfelé, a fehér, hogy lefelé van vasalva. Alatta pedig az oszlop szélessége, hogy a hibalehetőséget ezzel is minimalizáljam. Hogy a kivágott kis cetlik ne vesszenek el és ne kelljen keresgélni, hústűre húztam külön a páros és külön a páratlan sorokat:

Csak ezután következhetett a szabás. Ekkor is törekedtem a biztonságra és a munka minél könnyebbé tételére, ezért egyszerre a legvéknyabb oszloptól a legvastagabbig szabtam-varrtam. A hústűről ezeket a számokat vettem le, külön szabtam a „zöldeket” és külön a „fehéreket”. (Persze a „csíkos hengerek” a színnel meg voltak jelölve és külön raktam őket.)

A szabás úgy történt, hogy először is a „csíkos hengert” rendesen kisimítottam, majd gombostűvel megtűztem hogy véletlenül se csússzon el a kettéhajtott anyag. (Itt látszik, hogy az anyagok szélessége milyen különböző. okozott is gondot, a legkeskenyebb, ott pótolni kellett. Így bízzon az ember lánya az amerikai pontosságra.)
Majd a sorszámot kitéve két oldalon két kisebb vonalzó segítségével igazítottam a nagy vonalzót a vágáshoz
Mindjárt a szabás után rátűztem a sorszámot, majd úgy hajtottam az oszlopot, ahogyan következett az adott résznek a sorrendje
Miután megbizonyosodtam affelől, hogy a megfelelő színnel kezdődik minden oszlop, csak akkor bontottam szét a tetején. Az első pár résznél még kiraktam a teljes részt megbizonyosodni annak helyességéről – aztán összevarrtam az oszlopokat , A megvarrt részre mindjárt rátűztem a sorszámát, hogy könnyebb legyen majd őket sorba összerakni.
(a hátulja):
A megvarrt részre mindjárt rátűztem a sorszámát, hogy könnyebb legyen majd őket sorba összerakni. Az 1-8 rész került felülre, a 9-16 pedig alulra. Még az összevarrás előtt levasaltam


KERETEZÉS BORDŰRREL

Varrása a következő lépés. Illetve szabása, varrása. Persze ez azért nem olyan egyszerű, mert a bordűr mindkét oldalára varrni kell egy 1,5-1,5 cm barna csíkot, mert az eredeti épp elfogy a varrásráhagyásra

HÁTLAPOZÁS, TŰZÉS

Mikor ez is megvan, következik a hátlap megfelelő nagyságúra varrása majd a 3 réteg rögzítése biztosítótűvel.

Először arra gondoltam, hogy a vlies-t 2 részletben teszem bele de meggondoltam magam. Tettem ezt azért, mert a tűzés az egyik oldaltól a másikig tart és nem kockáztattam azt, hogy két részletben tudom szépen tűzni. Miután eldöntöttem, hogy hogyan tűzöm, megvolt a biztosítótűk helye is (kedves Márta néni - ha olvasod - én is a biztostűkre esküszöm , eddig ez vált be leginkább. Van 3 féle nagyság itthon.)

Még nem jutottam el odáig, hogy egy ekkora takarót kézzel tűzzek, az rengeteg idő!! Így én a jó 25 éves Naumann varrógépem alá betuszkolom a tűznivalót

A tűzést mindig a nappaliban a dohányzóasztalon végzem, mert így nem nagyon húzza le a súly.

Minden harmadik színt tűztem, a négyszögeket átlósan. Gyakorlatilag minden egyes négyszög tűzése után igazítom az anyagot; mind az irányát, mind a három réteget egymáson.

Így nézett ki rögtön a tűzés után:

A tűzés közelről:

Ezen már a kész takaró látható, miután lebontottam körben
a fölösleget. Történt ugyanis, hogy a számítást elszúrtam (persze fönt jól van leírva) mert a bordűr szélességét csak egyszer vettem figyelembe :(( és lévén, hogy az anyag mennyisége úgy ki volt számolva, hogy egyetlen csíkot sem tudtam volna már vágni, hibáznom nem volt szabad! (Anyagot csak az USA-ból lehetett volna rendelni!!) Ennek megfelelően annyira vigyáztam, hogy a varrásszélesség nehogy nagyobb legyen, mint 0,5 mm, hogy a végén jóval szélesebb és hosszabb lett. Annyit bontottan le körben, hogy a minta látványában ne sérüljön. Kezemre játszott az a tény, hogy unokahugomék itthon úgy döntöttek, hogy ágyukba új matracot vesznek, így a takaró mérete a lehető legjobb lett. (Lám-lám angyalkáim valamilyen módon effelé irányítottak :)). Itt is köszönet érte!!)
A lebontott csíkokból az ágy mellett lévő kerek asztalkára készítek körbargelló terítő, erről fog szólni a következő post.

És végül egy utolsó kép az összes anyagról levágott szélből készült képről, ami a varrószobám falát díszíti:

A bargello varrását soha senkitől és semmiből nem tanultam, így az egész menetet "kútfejből" állítottam össze. Valószínű, hogy lehet egyszerűsíteni lépéseket, de a biztonságra törekedtem. Azt. hogy ne a teljes hosszát varrja egyszerre hanem a felét, Beugrólány javasolta, itt is nagy-nagy köszönet érte.

22 megjegyzés:

Tiffany-Andi írta...

Kati, ez iszonyatos munka!!! De gyönyörű lett, remélem, értékelik!!!

CsákniR írta...

Ez hihetetlen! Még szerkesztem a bejegyzést! :))
Köszönöm Andi! Igen, nagyon értékelik, nagyon szeretik és ezzel még messze nem "szolgáltam" meg azt, amit tettek nekünk-értünk.
Sőt! folyamatban van, hogy az amerikai anyósnak is varrok egyet kérésükre, mert most volt 30-án 70 éves.

nenca írta...

Csodálatos,szép munka!

Marcsi és Ági írta...

Fantasztikus a takaró és nagyszerű a leírás!!!!
Csodásan válogattad össze a színeket is! Gratulálok!!! és köszönöm, hogy mindezt megosztottad :-))

latinka írta...

Ez valami csoda! És micsoda munka lehet benne! Bámulatos!

Szila írta...

Hű...........az állam valahol a pincémben...le a kalappal, hatalmas munka lehetett és nagyon nagy pontosságot igényelt. Nagyon-nagyon nagy gratula hozzá, csodálatos munka!!!!!!!!!!!!!! Egyszer kicsiben talán én is csinálok..............:))

ElizAniko írta...

Nagyon szépen köszönöm a leírást !
Szuper !Nagyon jól érthető, ügyes vagy nagyon !
Így már szerintem neki merek majd állni.
Úgy látom irtó sok anyag kell hozzá.

Márta néni írta...

Az összes kalapom azok előtt a földig, akik ilyen pontosan tudnak varrni, és még közben nem felejtenek el fényképezni, és még ilyen részletesen le is írják.
Abba meg külön beleőszületem volna, ha ennyire ki van számítva milliméterre az anyag, és persze semmi nem pótolható belőle. A minta takaró is gyönyörű, de a tied színvilága elegánsabb.

dixike12 írta...

Fantasztikus vagy ,csodás ez a munka, le a kalapom, én ilyenre sosem leszek képes!

Lonci (Győr) írta...

GYÖNYÖRŰ LETT:-))))

Cicvarek írta...

Mély meghajlás s a legmélyebb tisztelet!!! :-)))

Czkriszta írta...

Hát ez az amire én nem leszek képes soha.A minta megvarrása már óriási dolog, de ezt a nagy monstrumot képes voltál géppel megtűzni!!!És a végeredmény tökéletes lett!Nagyon ügyes vagy!

CsákniR írta...

Köszönöm lányok, igazán elkényeztettek a sok dicsérő szóval.
Soha ne mondd, hogy soha!!

RitaFoltok írta...

Gratulálok én is és köszönöm a pontos, precíz leírást!
Azt hiszem, most már lesz bátorságom kipróbálni!

CsákniR írta...

Elizanikó, Rita!
Hajrá!

Juhizs írta...

Te Jó Isten! :-) :-)
Földig hajolok előtted, "ha legközelebb látlak" - de fel kell majd segítened ;-)

CsákniR írta...

:)))

Leki írta...

Gyönyörűséges lett! Gratulálok!

katafolt írta...

Ó, hát ez gyönyörű, meg a körök is, hódolatom :)
Évek óta nem varrtam már bargellót, jó lenne megint...én mindig egyszínű( nem mintás) anyagokból varrtam eddig, mert sosem volt elég összeillő, apró mintás anyagom. Azért ez a zigazi, gratulálok!

Böbilla írta...

Ez egyszerüen GYÖNYÖRŰ!!!

Varga Györgyi írta...

Ez a leírás nem semmi! Azt hiszem, amíg mind az öt gyerek itthon nyüzsög körülöttem nem fogok bele egy ilyen összeszedett munkába. De a végeredmény csodaszép lett, nem mondok le róla végképp :O)
Ha van kedved látogass el hozzám:
www.angelpatches.blogspot.com

Zsuzsa írta...

Kedves Katika! Nekem most lenne aktuális egy ilyen takaró megvarrása. Nagyon klassz a leirásod és a képek is kitünőek. Ugy gondolom ennek alapján talán nekem is sikerül, ha nem is ilyen gyönyörű, de valamilyen. Nálunk az anyagok beszerzése is igen nagy feladat. Tehát ezzel kezdeném. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy-egy színből ( a bordürt kivéve) hány cm anyagot próbáljak összeszedni. ? Lehet, hogy a számitásaidból ez kitűnik, de én régen jártam iskolába és nehezen következtetem ki belőle. Ha megtennéd, hogy megírnád nekem, nagyon megköszönném.
Foltos üdvözlettel: Zsuzsa